Nastał szczyt sezonu grzybowego, pogoda do zbiorów dopisuje, dlatego postanowiliśmy ugotować coś ze świeżych, tegorocznych i bardzo tego sezonu okazałych borowików.
W naszej rodzimej kulturze kulinarnej popularne prawdziwki wiodą rolę absolutnego dominanta wśród wszystkich przyrządzanych grzybów. Nic dziwnego, bowiem swoim smakiem, często okazałymi rozmiarami brylują nad resztą swojego gatunku. Z racji na aromatyczny i zwarty miąższ borowiki polecane są do komponowania sałatek i suszenia. Przyrządza się z nich sosy i zupy grzybowe. Dipy mogą być zajadane zarówno z wszelkiego rodzaju makaronami, ryżem czy kaszą, oraz mogą być dodatkiem do mięs. Borowiki szlachetne dodawane są także do włoskiego risotto. Poza tym polecamy się je sauté z dodatkiem dobrego masła.
Sezon na borowiki szlachetne, grzyby trzeciego, najwyższego w atlasie grzybiarza stopnia pod kątem jakości kulinarnej spotkać można w naszym klimacie od początku czerwca aż do końca października. Prawdziwki lubią pokazywać się w lasach mieszanych, najczęściej bukowo- świerkowych. Uwielbiają wilgotne, lekko nasłonecznione tereny. W takich warunkach istnieje największe prawdopodobieństwo znalezienia ogromnych, przede wszystkich zdrowych okazów. Co ciekawe, w terenach górskich prawdziwki im wyżej rosną, tym odsetek robaczywych grzybów spada.
W kuchni PŚK mamy obecnie trzy propozycje podania tego specjału lata. Na początku opowiemy o kremie ze świeżych borowików podsmażanych na maśle i cebulce. Jest to zupa, którą uwielbiają nasi bywalcy. Cechuje się aromatycznym, świeżym zapachem będącym kwintesencją doskonale współgrających ze sobą grzybów, masła i polskiej letniej ostrej cebuli.
Drugą propozycją jest filet z kurczaka z borowikami w sosie śmietanowym podawany z ziemniakami i bukietem warzyw gotowanych. Bliżej opisując danie jest to cienko rozklepany filet z farszem z borowików krojonych w kostkę podsmażonych na maśle z cebulką, duszony w sosie śmietanowym.
Trzecią możliwością pokosztowania u nas borowików są wykwintne polędwiczki wieprzowe z borowikami, ziemniaczkami i warzywami przyrządzonymi na parze
Gorąco polecamy się na letnie, pyszne obiady kuchni, której dewizą jest zawsze satysfakcja każdego swojego Gościa. michael kors tasche