Domowe burgery to danie, które właściwie lubią wszyscy: dzieci, młodzież oraz dorośli. Chociaż może ono kojarzyć się z typowym fast foodem, odpowiedni dobór składników, może sprawić, że będzie to wyjątkowo wysublimowane danie.
Przepis na domowe burgery z soczystą wołowiną czyli od czego zacząć?
Zaczynamy od zakupów! Warto wybrać się do lokalnej rzeźni, gdzie będziemy mogli kupić świeżą, najlepszej jakości wołowinę. Mięso mielimy lub kupujemy już zmielone. Idealny burger powinien w swoim składzie zawierać do 30% tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się w przypadku burgerów: rostbef, antrykot i łopatka, które możemy też wymieszać. Pysznie komponują się również w burgerze steki rib-eye.
O czym poza mięsem powinniśmy pamiętać? Do zmielonego mięsa dobrze jest dodać: czosnek (3-4 ząbków, w zależności od tego jak bardzo lubimy tą aromatyczną przyprawę), sól, pieprz.
Jak wiadomo burger składa się również z innych składników. Nie zapominamy o zapisaniu na swojej zakupowej liście: bułek (chyba, że decydujemy się na samodzielne ich upieczenie), mix sałat, cebula, ogórek konserwowy ? tak naprawdę lista dodatków zależy od naszych preferencji i jęsli mamy ochotę na burgera w stylu hawajskim, dodajemy do niego plaster ananasa i np. świeżą rucolę.
Co dalej?
1. Mielimy mięso lub kupujemy już zmielone. Dodajemy do niego solidną porcję rozdrobnionego czosnku, pieprz, sól i formujemy z masy kotlety o średnicy bułki. Smażymy je na patelni przez ok. 5 minut z każdej strony. Jeśli chcemy aby nasz burger w swoim składzie posiadał ser, dobrą taktyką jest położenie plasterka sera na wierzch usmażonego mięsa tak, aby ser delikatnie się rozpuścił.
2. Wstawiamy rozcięte na pół bułki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Chodzi o to aby stały się lekko rumiane.
3. Wyjmujemy bułki z piekarnika, smarujemy je ulubionym sosem lub ketchupem, majonezem, musztardą ? wszystko zależy od naszych preferencji.
4. Na spodzie bułki kładziemy po kolei: mix sałat, cebulę, mięso z roztopionym plasterkiem sera, następnie składniki, które lubimy i chcemy aby znalazły się na burgerze. Może to być papryka, pomidor, oscypek, ogórek kiszony, ananas? Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych ?
5. Kiedy zakończymy etap ?komponowania? idealnego dla nas burgera zamykamy go drugą częścią bułki i wbijamy na samym środku długą wykałaczkę.
6. Tak przygotowanego burgera możemy włożyć jeszcze na parę minut do piekarnika.
7. Mamy nadzieję, że nasz Przepis na domowe burgery z soczystą wołowiną sprawdzi się również w Waszej kuchni. Jeśli jednak ilość czynności, które trzeba wykonać, przerasta Was, zachęcamy do złożenia zamówienia na apetyczne burgery w Po Świecie Kuchni ?
8. Smacznego canada goose parka damen