Dzisiaj danie znane na całych Bałkanach. Cevapcici to pyszna propozycja na potrawę mięsną, szczególnie popularną w Chorwacji, którą nasi rodacy upodobali sobie w ostatnich latach na wakacyjny kierunek.
Źródeł tego dania należy poszukiwać przede wszystkim w Turcji, choć cieszy się ono niezwykłą sławą na całych Bałkanach, w tym w szczególności w Bośni, Jugosławii, Serbii, Chorwacji itd.
Nazwa potrawy wywodzi się od połączenia dwóch słów: kebap oraz cici, co po turecku oznacza „mały”. Nie jest to więc w rozumieniu nic innego jak po prostu „mały kebab”.
Cevapcici to danie przygotowywane w różnych wariantach – w zależności od lokalnych zwyczajów oraz konkretnego kraju, w którym jest przyrządzane. Głównym produktem jest oczywiście mięso mielone lub siekane. Najczęściej jest to mieszanka mięs z różnych zwierząt. W Chorwacji jest to zazwyczaj mięso wołowe, owcze i wieprzowe, do którego dodawane są lokalne przyprawy i zioła oraz poszatkowana cebula i czosnek. Do masy mięsnej można również dodać odrobinę mąki.
Cevapcici kształtuje się w postać mięsnych paluszków – ruloników, które następnie są grillowane, bądź smażone na patelni. Najlepsze w smaku są jednak te bezpośrednio z grilla. Potrawa smakuje wspaniale z plackami pita, aromatycznym sosem tzatziki, ajwarem lub grillowanymi warzywami.
Wypróbujcie cevapcici w naszej odsłonie, jesteśmy ciekawi Waszych opinii 🙂
Zachęcamy do regularnego sprawdzania naszego menu tygodnia, w którym co tydzień goszczą słynne dania z całego świata.