Cieszące się dużą popularnością meksykańskie guacamole to nic innego jak tradycyjna pasta z awokado, określany bardzo często mianem sosu. Guacamole zaskakuje nie tylko wyglądem, ale też i unikalnym smakiem.
Zazwyczaj stosuje się go jako dodatek do klasycznych meksykańskich chipsów z tortilli nazywanych potocznie „nachos”. Obecnie przekąską to zajadają się mieszkańcy na całym świecie. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, jedyne czego potrzeba to świeże awokado, kolendra, limonka, czerwona cebula, pomidor, chili i oliwa. Wszystkie te składniki należy drobno posiekać i wymieszać.
Jak się okazuje na ten pomysł wpadły azteckie plemiona zamieszkujące ówczesne tereny prekolumbijskiego Meksyku. W XV wieku Aztekowie zaczęli przygotowywać sos z tego czego w swoich zasobach mieli najwięcej, czyli awokado. Tamtejsza ludność swój wybór kierowała nie tylko walorami smakowymi, ale także wartościami odżywczymi awokado. Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie, awokado było także popularnym w tamtych czasach afrodyzjakiem.
Sama nazwa guacamole pochodzi od ojczystego języka Azteków – nahuatl. Nazwa ta brzmiała wówczas āhuacamolli co w wolnym tłumaczeniu oznaczało – āhuacatl, czyli awokado oraz molli – sos). Jednak popularną nazwą guacamole jest ta hiszpańska wymawiana jako „guakamole”.
Guacamole doskonale sprawdza się na przyjęciach okolicznościowych jako dodatek do serwowanych finger foodów. Jeśli chcesz aby ten wyjątkowy sos znalazł się w towarzystwie apetycznych i doskonale prezentujących się przekąsek na Twoim przyjęciu, skontaktuj się z nami. Specjalnie dla Ciebie przygotujemy menu skrojone na miarę potrzeb.