Bruschetta to popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Ta słynna przekąska pojawić się może na stole niemal o każdej porze dnia: jako śniadanie, lunch, dodatek do obiadu lub na kolację. Należy podkreślić, że bruschetta idealnie nadaje się jako dodatek do aperitif, jest lekka i świetnie sprawdza się letnią porą na garden party. Najbardziej klasyczna postać to grzanka z pieczywa, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, a następnie posypana mixem świeżo posiekanych pomidorów z bazylią. Podawana zazwyczaj na ciepło sprawia, że w pomieszczeniu unosi się wspaniały zapach niemal jak z włoskiej trattorii.
Klasyczna bruschetta jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli chcemy ją serwować jako finger food na przyjęciu okolicznościowym, wystarczy znaleźć odpowiednio wcześniej wystarczającą ilość czasu i składników i zrobić ją samemu. Jeśli jednak wolimy na imprezie poświęcić swój czas gościom, warto skorzystać z usług cateringu specjalizującego się w wykonywaniu finger foodów i zamówić przekąskę wykonaną przez profesjonalistów.
Poza klasyczną bruschettę z pomidorami i bazylią, jesteśmy w stanie wyczarować dla Was również inne warianty. Niezwykle efektowną alternatywą dla tradycyjnej bruschetty jest grzanka z tuńczykiem i kaparami. Mocno wytrawna, a jednocześnie soczysta w smaku, aromatyczna i niezwykle smakowita. Inną, popularną postacią bruschetty jest grzanka podawana z mozarellą i oliwkami. Wielbiciele leśnego aromatu grzybów na pewno jednak skusiliby się na wariant z kurkami, rozmarynek i pomidorami.
Nudnym potrawom mówimy stanowcze NIE. Jeśli chcesz, aby nasi kucharze przygotowali dla Ciebie bruschettę w różnych wersjach zapraszamy gorąco do kontaktu. Przykładowe ceny naszych finger food`ów znajdziecie tutaj. canada goose damen