Kotlet de volaille, zwany też dewolajem to jeden z Waszych hitów. Wystarczy tylko, że pojawi się w menu dnia, a telefon nie milknie przez wiele godzin. Czy de volaille pochodzi z Francji?
Nic dziwnego, że uwielbiacie to danie. Soczysty, drobiowy kotlet panierowany w jajku i bułce tartej, następnie smażony na głębokim oleju. Wewnątrz może skrywać klasycznie koperek i masełko lub mniej klasycznie masło ziołowe, ser, a nawet warzywa. Króluje jako danie serwowane na weselach i innych ważnych uroczystościach. Jeśli chodzi o nazwę tego dania, można się pomylić. Chociaż brzmi jakby pochodziło z Francji, jego rodzimymi stronami jest wschód i w większości języków świata nazywa się kotlet po kijowsku; w języku ukraińskim to котлета по-київськи (kotłeta po-kyjiwśky) zaś w języku rosyjskim котлета по-киевски (kotleta po-kijewski).
Klasyczny de volaille dostępny jest w zestawie z frytkami i surówką w naszym menu regularnym. Wystarczy tylko kliknąć i zamówić z dostawą pod wskazany adres 🙂 http://www.poswieciekuchni.pl/sklep/dania-z-drobiu/kotlet-devolalle-classic-frytki-surowka/