Łatwe w przygotowaniu, smaczne i syte – tak właśnie można by w skrócie określić to jedno z najpopularniejszych włoskich dań składające się z makaronu, wędzonego boczku, parmezanu i masy jajecznej.
Przygotowując spaghetti carbonara mało kto z nas zastanawia się nad jego historią powstania, a przecież każda potrawa ma swoją ciekawą legendę czy opowieść z nią związaną.
Istnieją dwie historie nawołujące do początków powstania spaghetti carbonara. Jedna z nich nawiązuje do legendy o amerykańskich wojskowych, którzy w roku 1940 zajmowali się bezpośrednim dostarczaniem żywności do Włoch.
Wśród produktów jakie znajdowały się w przekazywanych paczkach żywnościowych był boczek oraz sproszkowane jajka. Włosi słynący z zamiłowania do makaronów szybko połączyli go z wędzonym boczkiem – jak się okazało, pomysł ten przypadł do gustu setkom tysięcy osób na całym świecie.
Skąd zatem pomysł na nazwę spaghetti carbonara? Ta najprawdopodobniej wzięła się od nazwy lokalnej restauracji, w której to zaczęto serwować nową potrawę na bazie makaronu i boczku. To jednak nie wszystko inna z miejscowych legend mówi o górnikach, którzy mieli by jako pierwsi zajadać się tym daniem a to ze względu na pieprz, który zdaniem ówczesnych mieszkańców był symbolem węgla (z włoskiego „carbone”). Jaka zatem jest prawda?