Święta to czas wyjątkowy. Pełen świątecznych zapachów i kuszących smaków. Wszyscy znamy standardy wigilijnej kolacji. Apetyczny barszczyk, czasem grzybowa, karp, może pstrąg, sałatki, świąteczne desery. Co jednak może podać na świąteczny stół gospodyni, która w Święta Bożego Narodzenia chciałaby kulinarnie zalśnić niczym gwiazda betlejemska? Poniżej odpowiadamy na to pytanie 🙂
Wybór świątecznego menu,które miałoby zadowolić wszystkich gości to nie lada wyzwanie. Przy tworzeniu bardziej kreatywnych propozycji gwiazdkowej wieczerzy warto wziąć pod uwagę fakt, że większość z nas jest przywiązana do tradycyjnych, świątecznych dań. Warto więc do kulinarnych standardów dodać szczyptę awangardy.
łosoś na placuszkach ziemniaczanych – czyli świąteczne danie drwala, w dodatku dużo lżejsze i mniej kaloryczne w stosunku do popularnego placka po węgiersku. Warto wypróbować w formie finger food.
karp w sosie żurawinowym – smak żurawiny doskonale uzupełnia zimowe potrawy. Sos podany na gorąco świetnie sprawdzi się do dania głównego, na zimno będzie rewelacyjny także do innych przekąsek.
babeczki z musem z tuńczyka – babeczki na słodko zaczynają być już passé! Wersja wytrawnych babeczek z delikatnym musem powinna zachwycić wszystkich gości. Doskonale smakują również jeśli zamiast tuńczyka, zrobimy mus z łososia lub z pstrąga i udekorujemy wierzch świeżym szczypiorem lub koperkiem oraz odrobiną kawioru.
łosoś w sosie szczypiorkowym – rozpływający się łosoś z dodatkiem aromatycznego sosu… Tego po prostu nie może zabraknąć na te Święta!
dorsz w słoneczniku w sosie chrzanowym – zestawienie, po które gospodynie domowe nie sięgają zbyt często, a naszym zdaniem perfekcyjne i bardzo smaczne. Polecamy!
śledzie z granatem – jedna z lekkich, świeżych i niezwykle apetycznych opcji świątecznego menu. Granat dodaje śledziowi soczystości i podkreśla jego smak. Innym atutem tej przystawki są jej walory estetyczne – przepięknie prezentuje się na świątecznym stole.
krewetki w galarecie – kto powiedział, że w Wigilię musi królować karp w galarecie? Wielbiciele owoców morza z pewnością skorzystają z tej opcji 😉
a z dodatków: puree ziemniaczane z koperkiem w andrucie.
Chcesz więcej?
Zobacz nasze świąteczne menu i odkryj nowe smaki z Po Świecie Kuchni: http://www.poswieciekuchni.pl/oferta-cateringu-wigilijnego/