Sezon na jagody rozkręca się coraz żwawiej. Pierwsze rodzinki z Bielska-Białej już wybierają się na zbiory na stoki Szyndzielni i Klimczoka. Jak co roku, z owoców powstaną liczne konfitury, soki, nalewki, naleśniki, ciasta i oczywiście pierogi! Zbieranie jagód wymaga nie lada cierpliwości i poświęcenia czasu. Dla tych najbardziej leniwych zajadaczy borówek pozostaje zamówienie gotowych, pysznych dań na bazie jagód w „Po świecie Kuchni”. Tak jak wykorzystaliśmy sezon truskawkowy, tak i jagody będą przez nas wykorzystane w oferowanych daniach dnia 🙂
Tradycja polskiej kuchni, bez różnicy na region od zawsze zawsze oparta jest na czarnej jagodzie. Jest to owoc letni, sezonowy, spotykany na obszarze całego kraju i dlatego w każdym zakątku Polski kwitną tradycje kulinarne z nim związane.
Oto nasza propozycja na spędzenie wakacji z jagodami. Pomysłów na ich wykorzystanie starczyłoby naprawdę na całe wakacje.
Zaczynając menu od śniadania, chyba najlepiej zacząć od naleśników podanych z półtłustym , nieco posłodzonym twarogiem i żywymi jagodami. Podane z bitą śmietaną zawsze zrobią furorę. Zimą alternatywą jest konfitura, która dobrze przyrządzona sprawdzi się w apetycznych drożdżówkach.
Wśród przystawek, fantastycznie prezentują się mini omlety z borówkami i jogurtem naturalnym. Zupa? Tak, zupa chłodnik podana z grzankami lub kluskami to doskonały pomysł na letni lekki obiad, którego drugim daniem muszą obowiązkowo zostać pierogi, polane lekko posłodzonym jogurtem i posypane dodatkowo świeżymi owocami.
Na deser cóż lepszego niż koktajl lub smoothie na bazie borówek oraz cieplutka buchta drożdżowa w kruszonką, w której zatopione są świeżutkie owoce podarowane nam przez las.
W lekkim menu obiadowym często wykorzystujemy owoce. Jagody doskonale nadają się tam jako dodatek do dietetycznych wypieków, koktajli oraz sałatek. Chyba nie ma kuchni, w której latem choć raz nie spotkano sernika na zimno, makaronu, tarty albo ciasta z borówkami. Taka to nasza tradycja, którą trzeba kultywować i smakować.
Obserwujcie nasze menu tygodniowe i wyczekujcie na jagodowe specjały.
Które danie na bazie jagód powinno się pojawić jako pierwsze? michaeltaschesale