Wyobraź sobie, że jesteś anakondą…
Zjadasz obfity posiłek…. i masz spokój na kilka tygodni.
Niestety organizm ludzki jest tak wyregulowany, że dla prawidłowej pracy potrzebuje regularnych posiłków, dostarczanych w kilkugodzinnych odstępach. To co dobre dla anakondy, nam kompletnie nie służy – nie mamy mechanizmów pozwalających nam „najeść się na zapas”.
Poza tym – wyobraźmy sobie, że na co dzień czujemy się tak ociężali i niezdolni do aktywności, jak po świątecznej kolacji. Dlatego lepiej jeść mniejsze posiłki ale częściej – wówczas nasz metabolizm radzi sobie z ich przetwarzaniem bez większych strat i nie magazynując nadwyżek, robiąc systematycznie miejsce na kolejne porcje.
Tylko, jak pogodzić normy czasu pracy z naturalnymi potrzebami? Oczywiście wykorzystując ustawową przerwę na zjedzenie posiłku.
Niezależnie od tego, czy pracujesz wygodnie za biurkiem, czy skręcasz samochody na linii produkcyjnej czy jesteś motorniczym w miejskim tramwaju – należy ci się przerwa – co najmniej 15 minut na każde 6 godzin pracy. Zależnie od miejsca pracy i dobrej woli pracodawcy, w firmach znajdują się pokoje socjalne, stołówki pracownicze lub niezależne punkty gastronomiczne, gdzie można znaleźć coraz lepszej jakości ciepłe przekąski, a nawet pełne obiadowe dania.
Nie musisz żywić się tylko kanapkami, rosnącym zaufaniem cieszą się firmy cateringowe, które oferują możliwość dowozu dania wybranego z karty.
W Po Świecie Kuchni zamówisz obiad nie tylko przez telefon, ale również online. Oferujemy dania z menu regularnego oraz menu tygodniowe, w którym znajdziecie codziennie inne propozycje.
Sprawdź właśnie teraz naszą ofertę.