Sezon na soczyste i słodkie gruszki w tym roku przyszedł zdecydowanie szybciej za sprawą słonecznego i gorącego lata 🙂 Aby w pełni wykorzystać te owoce spróbujcie zrobić domowe chutney – pyszny sos dodawany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Zobaczcie przepis, z którym chutney z pewnością Wam się uda. To pikantne chutney świetnie sprawdzi się do serów i mięs oraz długo dojrzewających wędlin.
Kilogram gruszek obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w drobne paski. Wrzucamy do gruszek. Dodajemy trochę cukru i kilka łyżek mocnego, aromatycznego octu, można również dodać trochę chilli, dwie łyżki startego, świeżego imbiru, trochę cynamonu (najlepszy cejloński) i 2-3 goździki.
Całość gotujemy aż gruszki rozpadną się, a całość nabierze pożądanej konsystencji. Gorący chutney wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i szybko odwracamy do góry dnem. Chutney najlepiej smakuje po miesiącu, kiedy smaki się przegryzą, a intensywny posmak octu złagodnieje. canada goose sale