• START
  • PROMOCJE
  • MENU TYGODNIA
  • ZAMÓW ONLINE
    • ZAMÓW PRZEZ NASZ SKLEP
  • OFERTA
    • Wielkanocne menu 2025
    • FINGER FOOD
    • SALA BANKIETOWA
  • Aktualności
  • O NAS
    • ZAUFALI NAM
    • GALERIA
  • KONTAKT
0 Cart 0.00zł 0

No products in the cart.

Return To Shop
Shopping cart (0)
Suma: 0.00zł

Zamów

Return to previous page
Home Blog Ciekawostki kulinarne

Chutney z gruszek

Chutney z gruszek

03/05/2020 /Posted byadmin / 2233

Sezon na soczyste i słodkie gruszki w tym roku przyszedł zdecydowanie szybciej za sprawą słonecznego i gorącego lata 🙂 Aby w pełni wykorzystać te owoce spróbujcie zrobić domowe chutney – pyszny sos dodawany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Zobaczcie przepis, z którym chutney z pewnością Wam się uda. To pikantne chutney świetnie sprawdzi się do serów i mięs oraz długo dojrzewających wędlin.

Kilogram gruszek obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w drobne paski. Wrzucamy do gruszek. Dodajemy trochę cukru i kilka łyżek mocnego, aromatycznego octu, można również dodać trochę chilli, dwie łyżki startego, świeżego imbiru, trochę cynamonu (najlepszy cejloński) i 2-3 goździki.

Całość gotujemy aż gruszki rozpadną się, a całość nabierze pożądanej konsystencji. Gorący chutney wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i szybko odwracamy do góry dnem. Chutney najlepiej smakuje po miesiącu, kiedy smaki się przegryzą, a intensywny posmak octu złagodnieje. canada goose sale

Tags: chutney z gruszek|przepis na chutney
Share Post
  • Twitter
  • Facebook
  • VK
  • Pinterest
  • Mail to friend
  • Linkedin
  • Whatsapp
  • Skype
Catering dla studenta
Dobry obiad w Bielsku-Białej

About author

About Author

admin

Other posts by admin

Related posts

Black Friday w Po Świecie Kuchni

03/05/2020
Żebyście dzisiaj mieli więcej siły na Black Friday`owe szaleństwo musicie sobie dobrze pojeść. Zamawiajcie więc online z promocją na Black Friday i jedzcie dzisiaj aż... Continue reading

Konsekwencje braku posiłku w ciągu dnia

03/05/2020
Brak posiłku przez ponad 8 godzin bardzo rozregulowuje nasz układ trawienny, każąc organizmowi magazynować zapasy na te długie godziny. Równie istotne jest, to, że głodny... Continue reading

Co to jest gulasz segetyński?

03/05/2020
Gulasz segetyński to apetyczne danie pochodzenia węgierskiego, trochę zbliżone do naszego bigosu. Świetnie rozgrzewa i doskonale syci. Wypróbuj go dzisiaj w ramach menu dnia 🙂 Continue reading

Czy da się najeść na zapas?

03/05/2020
Wyobraź sobie, że jesteś anakondą… Zjadasz obfity posiłek…. i masz spokój na kilka tygodni. Niestety organizm ludzki jest tak wyregulowany, że dla prawidłowej pracy potrzebuje... Continue reading

Sól smakowa – jak ją zrobić?

03/05/2020
Sól jest podstawową i prawdopodobnie najbardziej popularną przyprawą, znaną od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki na jej temat można znaleźć w Starym Testamencie, a Homer określał... Continue reading

Categories

  • abonament obiadowy
  • Aktualności
  • Apetyczne promocje
  • Catering
  • catering dla firmy
  • Ciekawostki kulinarne
  • Ciekawostki kulinarne|finger food
  • Ciekawostki kulinarne|Menu
  • finger food
  • Menu
  • otwieramy sezon
  • Praca
  • Pyszne nowości
  • Pyszne nowości|Wydarzenia
  • Smaczne i zdrowe
  • Uncategorized
  • Wydarzenia

Search

  • START
  • DOSTAWA
  • SPRAWDŹ PRZESYŁKĘ
  • MOJE KONTO