I dlaczego tak bardzo kochamy kuchnię czeską?
Kuchnia naszych najbliższych, południowych sąsiadów skradła już niejedno serce. Dlatego czujemy się zobowiązani co jakiś czas serwować w naszym menu tygodniowym popularne dania z tego właśnie kraju. Dzisiaj odkryjecie w naszej kuchni orientalnie brzmiącą nazwę: Svíčková na smetaně. Z czym się to je i dlaczego warto?
Svíčková na smetaně to nic innego jak polędwica wołowa serwowana po czesku, która jest bardzo smaczna i sycąca. Jest to danie, które można najlepiej porównać do naszej polskiej sztufady w śmietanowym sosie. Wołowinę powinno się przed poddaniem wysokiej temperaturze nadziewać słoniną, dzięki czemu jest ona bardzo soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Polędwica wołowa w śmietanie najlepiej smakuję w asyście słynnym knedlików. Knedliki z kolei to popularna potrwa mączna, wyrabiana z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Knedliki fantastyczni chłoną sos ze Svíčkovej i rewelacyjnie komponują się z tym daniem.
W dniu dzisiejszym możecie wypróbować Svíčkovą w ramach naszego menu dnia. Posmakujcie ją w zestawie z knedlem i modrą kapustą, a już zawsze będziecie kochali to danie tak mocno jak my 🙂