Jeśli kochasz dania na bazie pasty, historia makaronu powinna Cię zainteresować 🙂 Zapraszamy do lektury.
Ilu na świecie jest kucharzy, tyle jest pomysłów na przyrządzenie dobrego makaronu.
Historia makaronu sięga Chin, kiedy około czterech tysięcy lat temu dolinie Żółtej rzeki z ziemi wydobyto blisko dwudziestocalowe nitki ususzonego ciasta. Oprócz Chińczyków metodę wyrabiania i suszenia ciasta posiedli jeszcze Grecy i Arabowie.
Starożytnie Arabowie, aby uniknąć ciągłego wyrabiania i gotowania całości sporządzonego ciasta, wpadli na pomysł rozwałkowywania go na długie i cienkie nitki i następnie suszenia na słońcu. Kiedy w IX wieku dotarli na Sycylię, nauczyli tej sztuki Włochów. Banalny do zrobienia i niemożliwie tani makaron szybko stał się rewolucyjnym rozwiązaniem w szczególności dla biedniejszej części społeczeństwa. Pierwsza produkcja na większą skalę ruszyła w wieku XIX. Od XIV wieku makaron W Italii był bardzo powszechny i doceniany za swoje wartości odżywcze i trwałość. Zaczęto go wtedy traktować jako doskonały prowiant dla podróżników. Z biegiem dziejów sława ciasta makaronowego rozrosła się po całej Europie.
Nasza kuchnia oddaje Państwu do dyspozycji osiem makaronowych wariacji smakowych. Oto podroż po kuchnię włoską wedle PŚK. Zapraszamy na wspaniałe makarony:
- Makaron penne w sosie brokułowo-śmietanowym z kurczakiem, podany z dużą ilością śmietanowego sosu i oprószony tartym parmezanem.
- Lasagne Bolognese czyli makaron lasagne z mielonym mięskiem, z sosem bolońskim pod baszamelem
- Lasagne ze szpinakiem
- Spaghetti Carbonara czyli makaron spaghetti z aksamitnym sosem alla carbonara, wędzonym drobno posiekanym boczkiem i serem żółtym
- Spaghetti Bolognese to klasyczne połączenie mięsa mielonego z aromatycznym pomidorowym sosem alla bolognese i kompozycją ziołowych przypraw
- Spaghetti ze szpinakiem
- Tagliatelle z kurczakiem i szparagami, podane z odrobiną słodkiej i ostrej papryki oraz posiekanym ząbkiem czosnku.
- Tagliatelle z łososiem i krewetkami w sosie śmietanowym to danie wzbogacone o suszone pomidory, odrobinę czosnku i starty parmezan. Potrafi wprawić kubki smakowe w stan ekstazy!
Zapraszamy Was serdecznie do składania zamówień bezpośrednio przez naszą stronę internetową: bez logowania prosto pod wskazany przez Was adres. canada goose deutschland