Sezon grillowy w pełni, dlatego chcemy dzisiaj Wam zaproponować coś co świetnie skomponuje się z soczystą, grillowaną karkóweczką… Bataty na grilla! Poznajcie nasz tajemniczy sposób na ten smaczny dodatek prosto z grilla.
Te słodkie ziemniaki już jakiś czas temu pojawiły się na polskich stołach i coraz chętniej po nie sięgamy. Oprócz tego, że są smaczne, zawierają w sobie moc witamin i zbawienne dla naszego organizmu minerały. Bataty wpływają pozytywnie na nasz wzrok dzięki zawartości luteiny, a niektóre ich odmiany mają nawet działanie antynowotworowe.
Bataty na grilla… Od czego zacząć? Przed grillowaniem bataty dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1- 1,5 cm (nie musimy ich obierać ze skórki). Następnie doprawiamy je ulubionymi przyprawami. W tej kwestii mamy naprawdę szeroki wachlarz możliwości – świetnie smakują z odrobiną czosnku, tymianku oraz papryką chilli. Bataty można dosolić do smaku i skropić oliwą z oliwek. Warto odstawić je do lodówki na min. 30 minut, aby miały czas przesycić się aromatem przypraw. Tak okraszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową lub układamy bezpośrednio na tackach grillowych. Grillujemy do momentu, aż bataty będą miękkie, od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę. Dzięki temu uzyskamy efekt chrupiącej skórki kryjącej w środku soczysty miąższ. Dodatek sosu czosnkowego zapewni batatom dodatkowe walory smakowe.
Jeśli planujesz większą imprezę z grillem na pierwszym planie sprawdź naszą ofertę GRILL GARDEN PARTY. W przykładowym menu, które dobrym smakiem i aromatem zaskoczy wszystkich gości, znajdziesz m.in. filet z kurczaka z boczkiem i oscypkiem, pstrąg z bryndzą w bekonie oraz szaszłyki zbójnickie – wszystkie doskonale komponują się z batatami, które również możemy przyrządzić specjalnie dla Ciebie i Twoich gości. Organizujemy imprezy tego typu zarówno dla osób prywatnych jak i w trakcie większych imprez dla firm i instytucji. Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty. canada goose jacke herren